Straturi de acoperiri industriale – decorații fascinante

Peticirea ar putea fi folositoare pentru cuverturi, dar cu siguranță nu pentru produsele industriale acoperite cu mai multe straturi de vopsea. Deoarece multe produse finite constau din mai multe componente fabricate de diferiți furnizori și în locații diferite, uniformitatea culorii și a aspectului este crucială. Nu numai loturile de vopsea trebuie livrate cu o calitate constantă, ci și procesul de producție al produsului finit trebuie controlat.

Conform Wikipedia, cea mai veche formulă de vopsea transmisă datează din secolul al XII-lea. De atunci s-au schimbat multe. Au fost introduse acoperiri industriale cu un conținut mai scăzut de solvent, rezultând sisteme pe bază de apă, aproape fără solvent. Cerințele numeroase din ultimii ani și cerințele pentru sistemele cu conținut scăzut de COV (compuși organici volatili) deschid ușile pentru acoperirile cu pulbere cu conținut de 100% solide. Independent de material, proprietățile optice ale acoperirilor industriale trebuie să îndeplinească anumite aspecte de calitate înainte de a putea fi aplicate pe produsul final.
Culoarea și armonia lucioasă

Consistența culorii de la lot la lot este, desigur, o cerință „obligatorie” pentru o straturile de acoperire industrială. Culoarea „corectă” trebuie asigurată în diferite tipuri de materiale și niveluri de luciu. Toleranțele de culoare depind de aplicație și de nuanță. Studiile au demonstrat că sistemul de culoare CIELab nu este uniform.

Diagrama arată sistemul de culoare CIELab împărțit într-un număr multiplu de micro-sisteme elipsoidale. Toate culorile dintr-o elipsă sunt percepute ca aceeași culoare. Se poate observa clar că dimensiunea și forma elipselor sunt diferite în funcție de nuanță. Culorile suplimentare cromatice au elipse mai mari decât culorile acromatice și o diferență de nuanță este mai evidentă decât o diferență de cromă.

Prin urmare, toleranțele trebuie definite de familiile de culori și diferit pentru componentele individuale de culoare (colorL* a* b* C* H*). De-a lungul anilor, au fost dezvoltate noi sisteme de culori și ecuații pentru culorile solide pe baza studiilor vizuale: de ex. ΔECMC– ΔE94 – ΔE99 – ΔE2000. Acestea corectează neuniformitatea sistemului de culoare CIELab și îmbunătățesc corelația vizuală. În plus, avantajul major al acestor ecuații este că o toleranță poate fi utilizată pentru toate culorile.

Aparatul spectro2guide include toate ecuațiile noi și măsoară simultan luciul de 60° pentru a asigura o armonie completă a aspectului.

Consistența culorii sub diferiti iluminatori

Deoarece produsele cu mai multe componente sunt utilizate în condiții de iluminare diferite, consistența culorii trebuie verificată și în mai multe surse de lumină. În caz contrar, părțile vopsite cu loturi diferite prezintă riscul potențial să apară la fel la lumina zilei, dar prezintă o aparentă nepotrivire la iluminatul camerei interioare. Acest fenomen este cunoscut sub numele de metamerism.

Test vizual al metamerismului
Într-un stand de lumină standardul și eșantionul sunt vizualizate la sursa de lumină de referință – de cele mai multe ori D65. Apoi, sursa de lumină este schimbată în cel puțin o sursă de lumină de testare, care este semnificativ diferită de sursa de lumină de referință. O practică obișnuită este evaluarea vizuală a perechii de probe sub iluminantul A și a unei surse de lumină fluorescentă reprezentând TL84 sau CWF. Acest lucru se poate face cu ușurință folosind camera de lumină byko-spectra pro. Instrumentul acceptă corpuri de iluminat standard definite în mod obișnuit și poate fi programată o secvențiere automată a diferitelor surse de lumină pentru proceduri de testare standard.

Test instrumental al metamerismului
Motivul pentru utilizarea loturile de vopsea metamerice este că pigmenții sau coloranții utilizați în formulare sunt diferiți. Acest lucru poate apărea atunci când de ex. materiile prime nu mai sunt disponibile din cauza problemelor de mediu sau soluțiile mai rentabile necesită modificări ale materiei prime. În orice caz, curbele spectrale ale perechii metamerice sunt diferite. De obicei, curbele se încrucișează de cel puțin trei ori.

Cu toate acestea, valorile L* a* b* calculate pentru un iluminant sunt aceleași pentru ambele specimene, dar sunt diferite pentru un al doilea și al treilea iluminant. Graficul din stânga arată măsurătorile efectuate cu spectro2guide. Linia roșie reprezintă un eșantion metameric: valorile Δa* și Δb* sunt semnificativ diferite pentru iluminantul D65, A și F11 (TL84). În comparație, eșantionul în albastru se potrivește foarte bine pentru toți cei trei iluminatori. Prin urmare, nu este metameric.

Culoare și luciu

spectro2guide

 

 

 

Informatii produs


Luciu

micro-gloss

 

Informatii produs

 

Evaluare obiectivă

byko-spectra pro

 

Informatii produs

 

Call Now Button