Exterior automotive – controlul calității pentru suprafețe tip A

Totul a început cu LW și SW la începutul anilor 1990. Binecunoscutul instrument scanare a undelor wave-scan de la BYK-Gardner analizează ondularea pe baza lungimii de undă și a intensității acesteia.

 

 

 

Valoarea LW integrează ondulația în intervalul 1.2 – 12 mm, iar valoarea SW rezumă texturi fine în intervalul 0.3 – 1.2 mm. Pe măsură ce parametrii materialului și ai procesului s-au schimbat, acești parametri integrați nu au fost întotdeauna suficienți pentru a diferenția aparențele diferite.

În consecință, în 2001, generația următoare, wave-scan DOI a fost introdus măsurând 5 intervale de lungimi de undă, precum și distinctivitatea imaginii. Acești șase parametri de măsurare sunt denumiți „spectru de structură”, care este un ghid ideal pentru depanarea problemelor și optimizarea aspectului suprafeței pe baza influențatorilor de materiale sau aplicații.


Pentru a simplifica acest lucru pentru rapoartele de control și gestionare a controlului calității, se utilizează scale cu 1 sau 2 dimensiuni. În plus față de LW și SW, au fost dezvoltate de-a lungul anilor scale specifice OEM cu valori țintă și toleranțe diferite.
În 2012, a fost inițiată o nouă abordare în cadrul grupului VW/Audi și a fost prezentată pentru prima dată la întâlnirea organizată de BYK-Gardner din 2013.

 

Rezultatele sunt ponderate în conformitate cu studiul VW/Audi pentru a simula o distanță de observare de 1,5 m.

De atunci, au fost efectuate mai multe studii vizuale și a devenit evident că observatorii pot distinge probe pe baza lungimilor sale de undă dominante. Pentru a determina o dimensiune specifică a ondulației, profilul optic al măsurării scanării undelor trebuie analizat cu așa-numita Fast Fourier Transformation, care este, în cuvinte simple, un spectru de structură cu rezoluție mult mai mare.Rezultatul este de până la patru scale noi:

– Lungimea de undă dominantă LW și amplitudinea sa maximă

– Lungimea de undă dominantă SW și amplitudinea sa maximă

 

 

LW dominant = 4.6 mm
Intensitatea LW dominantă = 25.1SW dominant = 1.3 mm
Intensitate SW dominantă = 13.6

 

 

Două lungimi de undă dominante

LW dominant = 4.4 mm
Intensitatea LW dominantă = 8.6

SW dominant = 1.3 mm
Intensitate SW dominantă = 8.2

Call Now Button