Materii prime – controlul culorii pigmentilor de efect

 

„Primul pas este întotdeauna cel mai greu”. Acest lucru se aplică și la formularea unui strat de acoperire. Aplicarea finisajului final determină selectarea materiilor prime. Nu doar proprietățile mecanice precum rezistența la abraziune și aderența sunt importante, ci și atributele optice precum culoarea, luciul și opacitatea; și nu se pot uita costurile globale ale formulării. Pentru a garanta o calitate consecventă, trebuie stabilit un sistem de control de calitate de rutină chiar în prima etapă de producție.

Vopseaua este un strat lichid sau sub formă de pulbere care se aplică pe obiecte sub fomra unui strat foarte subțire. Prin intermediul proceselor chimice sau fizice, acesta se transformă într-un film aderent. Vopseaua constă în mod normal din următoarele componente:

  • Pigmenți
  • Liant
  • Umpluturi
  • Aditivi
  • Solvenți / apă (nu în acoperiri cu pulbere)

 

 

Pigmenți

Pigmenții sunt particule solide fine, care sunt substanțial insolubile în vehicul. Acestea asigură ascunderea fundalului și generează impresia de culoare. În acoperirile industriale moderne, se folosesc pigmenți de absorbție solidă, precum și pigmenți metalici și perlati.

Pigmenți metalici

Pigmenții metalici sunt particule foarte subțiri în formă de trombocite din aluminiu sau bronz. Acestea acționează ca niște oglinzi mici și reflectă direct lumina, provocând un flop întunecat-deschis la schimbarea unghiului de vizualizare. În funcție de granulele de aluminiu și de procesul utilizat, se formează fie fulgi de porumb neregulați, fie particule rotunde de argint. Proprietățile lor, cum ar fi strălucirea (strălucirea și luciul metalic), flopul, distinctivitatea imaginii etc., sunt influențate de dimensiunea/forma particulelor, distribuția dimensiunii particulelor și netezimea suprafeței. Cu cât pigmenții sunt mai grosieri și forma lor este mai rotundă, cu atât este mai mare proporția de lumină reflectată și, astfel, cu atât aspectul metalic este mai pronunțat.

În graficul de mai jos este prezentată o comparație a trei pigmenți de argint cu dimensiuni diferite ale fulgului (25 μm – 34 μm – 54 μm). Din punct de vedere vizual, finisajul argintiu cu pigmentul de aluminiu mai grosier pare mai strălucitor sub iluminare directă și mai granulat sub iluminare difuză. Datele BYK-mac i se corelează cu perspectiva vizuală: zona sclipirii, intensitatea scânteii și granularitatea cresc cu locul fulgului.

 

 

Pigmenți perlați

Pigmenții sidefii constau de obicei dintr-un material de miez transparent care este acoperit cu diferite straturi de oxid de metal. Se folosește un truc copiat din natură: lumina albă este refractată la straturile limită și dispersată în componenta sa – culorile curcubeului. Acest lucru provoacă un efect extraordinar de deplasare a culorilor, care depinde de diferențele de indici de refracție dintre materialul de bază și stratul de oxid de metal, grosimea stratului de oxid de metal și unghiul de vizualizare. De obicei, culoarea de interferență poate fi văzută pe partea opusă reflexiei speculare. Prin urmare, BYK-mac i folosește un unghi de măsurare suplimentar la -15°. Diagrama a*b* din dreapta arată datele de măsurare ale pigmentului Colorstream® Viola Fantasy. Culoarea se schimbă de la violet la verde. Cu spectrofotometrele tradiționale multi-unghi (linia albastră) trecerea la verde nu poate fi capturată. Numai luând o citire suplimentară la -15° „în spatele” luciului, numerele sunt în concordanță cu percepția vizuală.

Schimbarea culorii de la violet la verde poate fi văzută și în curbele spectrale. Este tipic pentru un pigment perlat că atunci când se utilizează același unghi de iluminare, dar luând citiri la -15°, reflexia maximă este deplasată la lungimi de undă mai mici comparativ cu unghiul de măsurare de 15°. Prin urmare, în acest caz, culoarea apare verde.

 

Multi angle Color & Effect

Byk-mac i

 

Informatii produs


Evaluare vizuală obiectivă

byko-spectra effect

 

Informatii produs


Măsurarea culorii în 6 unghiuri

Măsurarea strălucirii și granulației

Deplasarea culorii

Iluminarea și proba pivot

Deplasarea luciului

Iluminare directă sub 15°/45°/75°

Call Now Button