Tot ce aveți nevoie să știți despre transmițătoarele și sondele INDIGO

Seria Vaisala Indigo este o soluție modulară cu sonde interschimbabile, transmițătoare inteligente și software pentru control Indigo Insight. Există multiple opțiuni de sonde ce pot măsura urmatorii parametri: umiditate, temperatură, punct de rouă, dioxid de carbon, umiditate în ulei și peroxid de hidrogen vaporizat. Sondele pot fi atașate la trei emițătoare diferite: Indigo201, Indigo202 și Indigo520. Dar când este suficientă o sondă singură – și când ai nevoie atât de o sondă, cât și de un transmițător?

Sondele inteligente compatibile cu  transmitatoarele indigo se bazează pe tehnologia noastră de comunicare RJ45 și includ tot ce este necesar pentru efectuarea măsurătorilor – sondele sunt de fapt deja emițătoare

Sondele Indigo au fost concepute pentru a fi cât mai fiabile, în urma unui feedback primit de la utilizatori.

Sonda HMP7 cu indicator luminos verde.

 Sonda HMP7 cu indicator luminos verde

Detaliile mici sunt importante, de exemplu,cablurile standardizate și o lampă de control în corpul senzorului care arată dacă sonda este alimentată. Lumina indică, de asemenea, dacă legătura de comunicare funcționează. Când începe să clipească, datele sunt transmise cu succes către sistem. Gândiți-vă la o situație în care instalați mai multe sonde într-un loc dificil, cum ar fi 6 m deasupra podelei, în interiorul unei mari instalații industriale. Cum puteți ști că lucrează? Indicatorul luminos din sondele compatibile Indigo va indica atât că funcționează, cât și că transmit date. Într-o situație de avarie, indicatorul luminos devine roșu. Acesta este unul dintre numeroasele detalii care reflectă calitatea înaltă a dispozitivului.

Cablurile standardizate oferă, de asemenea, o mare flexibilitate. Dacă aveți nevoie de un cablu mai lung, nu trebuie să returnați întregul produs; în schimb, puteți utiliza pur și simplu un cablu standard mai lung pentru a conecta emițătorul și sonda.

Decizia de a utiliza doar o sondă sau o combinație sondă și emițător este determinată de tipul de conexiuni de sistem. Puteți utiliza protocolul serial Modbus RTU, de exemplu? Sursa dvs. de alimentare este potrivită? Este nevoie de izolare galvanică? Raspunzând acestor întrebari, putem decide configurația de care aveți nevoie.

Clienții uzuali care ar putea alege să utilizeze o sondă pe cont propriu sunt adesea producătorii de echipamente originale (OEM) sau cineva care construiește un sistem integrat cu propria interfață de utilizator pentru observarea datelor de măsurare. Toți utilizatorii finali pot folosi o sondă autonomă dacă sunt îndeplinite cerințele dintre legătura sistemului și alimentarea cu tensiune și dacă nu aveți nevoie de caracteristicile avansate pe care le furnizează emițătoarele. Cu toate acestea, nu există domenii specifice de aplicare sau industrii în care utilizarea unei sonde de sine stătătoare este deosebit de benefică. Uneori companiile încep să fie convinse că au nevoie atât de o sondă, cât și de un transmițător, dar ajung să nu le folosească pe cele din urmă. De exemplu, o companie farmaceutică a achiziționat mai întâi sonde compatibile Indigo împreună cu emițătoare Indigo201. După ceva timp, și-au dat seama că utilizarea Modbus funcționează perfect pentru ei și au decis să folosească doar sondele de măsurare Indigo fără transmițătoarele Indigo.

Avantajele utilizării unui transmițător INDIGO 520

Chiar dacă sondele Indigo pot fi utilizate ca instrumente de măsurare independente, este foarte recomandat să le folosiți împreună cu un transmițător Indigo. De exemplu, să aveți un afișaj local în transmițător este util, atunci când ceva nu este clar sau există o problemă sau când efectuați lucrări de întreținere pe teren. Costurile ascunse pot scădea considerabil. De exemplu, datele de pe sonde sunt afișate pe afișajul transmițătorului, permițând utilizatorilor să vadă ce se întâmplă. Deasemenea, transmitatoarele sunt echipate cu memorie internă, putând stoca măsurătorile efectuate. Aceastaă opțiune de monitorizare va fi implementată în curând în soft-ul Insight.

Beneficiile utilizarii unui transmitator INDIGO

Să aruncăm o privire la un exemplu real al unui client din nordul Europei care a cumpărat sonde Indigo fără emițătoare pentru un utilizator final situat în Caraibe. Sondele au fost conectate la sistemul de automatizare al utilizatorului final utilizând un semnal analogic. A apărut o problemă și, în ciuda multor soluții de depanare, utilizatorul final nu a putut afla cauza principală. Compania care a achiziționat a trimis în cele din urmă un tehnician în Caraibe doar pentru a afla că semnalul analog are o scalare greșită, ceea ce a făcut ca sistemul să nu răspundă corect la ceea ce au transmis sondele. În acest caz, în cazul în care compania cumpărătoare ar fi optat pentru un transmițător cu un afișaj conectat la sistem, aceasta nu ar fi fost nevoită să trimită un tehnician. Ar fi fost mai eficient din punct de vedere al costurilor să cumpărați transmițătorul cu un afișaj.

Dacă sunteți în căutarea eficienței lucrărilor de mentenanță, nu este suficient să aveți emițătoare de ieșire analogice cu cabluri de service specifice producătorului și un tehnician care să verifice dispozitivele de măsurare manual, unul câte unul. Transmițătoarele cu afișaj ar fi singura alegere inteligentă în instalațiile industriale mari, unde pot exista sute de sonde de măsurare.

Un alt motiv pentru care transmițătorul este important este vizualizarea datelor din istoric. Uneori, sistemele de automatizare nu arhivează date pentru perioade lungi sau chiar deloc, motiv pentru care stocarea locală a datelor în transmitător este o idee foarte bună. Este foarte convenabil să analizați datele istorice din vizualizarea trendurilor, în timp ce inspectați condițiile procesului în teren. Jurnalul de evenimente este, de asemenea, excelent pentru examinarea eșecurilor de proces aleatorii.

Să nu uităm că transmițătoarele sunt totodata cutii de joncțiune extrem de etanșe. Transmițătoarele cu anteturi de cablare în interior tolerează foarte bine condițiile extreme, deci nu este nevoie de cutii de câmp suplimentare pentru interconectare. Toate conexiunile pot fi realizate în interiorul carcasei transmițătorului.

Mai mult, transmițătoarele au izolare galvanică, care este o caracteristică esențială în medii industriale solicitante. Izolarea galvanică este o tehnică de proiectare care separă circuitele electrice pentru a elimina fluctuațiile de curent. Semnalele pot trece între circuitele izolate galvanic, dar curenții, cum ar fi diferențele de potențial la sol sau curenții induși de curent alternativ, sunt blocați. Fără izolarea galvanică, măsurarea poate fi perturbată, ceea ce duce la date inexacte – în cel mai rău caz, lipsa izolării galvanice poate duce la defectarea dispozitivului. Dacă utilizați semnale analogice în medii industriale, ar trebui să utilizați întotdeauna dispozitive cu izolație galvanică, precum un transmițător Indigo.

Comunicare digitală sau analogică?

Există trei opțiuni de transmițător Indigo: Indigo201, Indigo202 și Indigo520. Transmițătoarele din seria Indigo200 au trei ieșiri analogice, iar Indigo520 are patru, ceea ce permite transmiterea mai multor semnale în sistemul de automatizare. Deși unele sonde compatibile cu Indigo, precum sondele din seria HPP270 care măsoară peroxidul de hidrogen vaporizat au două ieșiri analogice, ele măsoară mai multe variabile. Dacă aveți nevoie de trei, patru sau mai multe variabile în sistemul dvs., aveți nevoie de un transmițător care are mult mai multe ieșiri analogice.

Mesajele analogice nu sunt adesea adecvate pentru aplicațiile industriale moderne – sunt necesare transmițătoare mai sofisticate pentru a transmite date specifice, cum ar fi dacă măsurarea funcționează corect, dacă datele sunt fiabile și motivele pentru care emițătorul arată zero. În măsurarea punctului de rouă, este important ca utilizatorii să înțeleagă când are loc calibrarea automată, adică atunci când datele de măsurare fie nu sunt disponibile, fie nu sunt fiabile; mesajele analogice nu pot afișa acest lucru. Pentru ca starea măsurătorilor online-offline să apară în mesajele analogice, ar fi nevoie de un semnal separat pentru releu și intrare binară. Această problemă se aplică numai canalelor analogice. Dacă utilizați legături de sistem numerice precum Modbus RTU, Modbus TCP/IP sau OPC UA, nu există restricții cu privire la câte valori numerice puteți transmite de pe dispozitiv.

În timp ce ieșirile analogice pot părea simple, în realitate ele pot fi mai complicate, deoarece sistemul necesită conversii de semnal. Comunicarea digitală, pe de altă parte, permite emițătorilor să se conecteze direct la un sistem de automatizare existent, fără o complexitate suplimentară. Un alt avantaj al comunicării digitale este eliminarea inexactităților care apar în conversia analog-digital. De asemenea, nu este necesară calibrarea buclei analogice, care este importantă în industriile de producție critică, cum ar fi companiile farmaceutice. În plus față de calibrarea senzorului, utilizatorii pot avea nevoie și de calibrarea semnalului analogic care intră în sistem. În legătura numerică, mesajul este întotdeauna corect din punct de vedere numeric și nu este necesară calibrarea transferului de date.

Fiabilitate și calitate ridicată

Transmițătorul Indigo 520 în proces de operare, într-un cub de gheață
Transmițătorul Indigo 520 în proces de operare, într-un cub de gheață

Transmițătorul Indigo520 a fost testat temeinic în condiții de laborator. Conform filosofiei de testare Vaisala, dispozitivele de măsurare sunt testate dincolo de ceea ce este cerut de standarde. Transmițătorul este expus la diferite temperaturi, niveluri de umiditate, ceață sărată, lumină UV, șocuri mecanice și vibrații până când produsul cedează, oferind o perspectivă fiabilă a ceea ce poate tolera produsul pe teren. Pe această bază putem garanta că specificațiile dispozitivului sunt încercate, testate și adevărate.

Transmițătorul Indigo520 cu Modbus TCP/IP bazat pe Ethernet este o opțiune ideală pentru sondele inteligente compatibile Indigo. Selecția largă de sonde care măsoară umiditatea, temperatura, punctul de rouă, umezeala în ulei, dioxid de carbon și peroxid de hidrogen vaporizat pot fi utilizate în multe aplicații și chiar în medii dure. Ambele transmițătoare și sonde Indigo sunt rezistente la coroziune și tolerează foarte bine medii și temperaturi diferite. Unul dintre cele mai exigente medii în care a fost instalat Indigo520 este un câmp de transmisie a energiei electrice din Perth, Australia. Dispozitivul este expus la elementele 24/7, inclusiv la lumina directă a soarelui.

Atunci când se utilizează combinația emițător – sonde inteligente, acestea sunt, de asemenea, ușor de detașat și trimis pentru calibrare fără a fi nevoie să scoateți emițătorul. O sondă de înlocuire calibrată de laborator poate fi atașată la transmițător, ceea ce reduce timpul de nefuncționare considerabil.

În general, este recomandat să alegeți unul dintre emițătoarele Indigo cu sondele Indigo.

Call Now Button